Frissítés

A cél, hogy a verseny ideje alatt végig megfelelő frissítést biztosítsunk. Tehát arra készülj, hogy a teljes táv teljesíthető a közös frissítés használatával. Azonban akinek egyéni extra igényei vannak az készüljön előre. Ehhez segítségként vázoljuk a frissítés tervezetét, hogy mindenki tudja mire számíthat.

Lejjebb találtok még egy kisokost a frissítésről. A neten millió tudomány található erről, aki akar részletesen utána olvashat. (ajánlom figyelmetekbe Hábeláge úr vonatkozó írását) A lent olvasható szösszenet Tom verziója a frissítés for dummies témára (tippek, tanácsok, alapok)

Frissítés a bádogemberen:

Reggel:
– közös reggeli nem lesz. Úszás előtt legalább 2, de inkább 3 órával érdemes bereggelizni, ezen felül;
– a kikészített közös anyagból, vehetsz magadhoz kedved szerint a rajt előtt. (iso, víz, műzli, banán, ez-az)

Úszás:
– nincs közös frissítés
– első csomagot a bringa 1. frissítő ponton veheted magadhoz. Készítsd fel a birngát folyadékkal, és kajával az első 20 km-re.

Bringa:
– kb. 18 km-ként lesz frissítő állomás. A pontos helyeket a pálya bemutatásánál részletezzük.
– A pálya egy oda-vissza útvonal fordítóval ezért a pályán található 2 frissítő pontot mindenki 2x fogja érinteni. (2×2 pont = 4 firssítőpont a 90km alatt)
– A frissítőpontok előre jelezve lesznek (kb. 500m-nél)

a kínálat: víz, iso, banán, müzliszelet, sós perec, magnézium tabletta

Futás:
– a futás 3 km-es köre egyszer halad át a versenyközponton. Frissítés csak itt lesz.
– Futás alatt a folyadék pohárban lesz az asztalokon elhelyezve. Légyszi’ csak a frissitő közelében dobáljátok el az üres poharat, szemetet, hogy a végén könnyebb legyen a takarítás.
– ha az időjárás és a versenyzők állapota úgy kívánja, idén is megnyitunk a futókör felén egy második frissítőpontot.

a kínálat: víz, iso, kola, banán, műzliszelet, sós perec, szőlőcukor, paradicsom, citrom, sajt, olajbogyó, vizes szivacs

Egyéb infók:

A minimal költségvetésre való tekintettel mindenkit kérünk, hogy a 2 sajét kulacs mellet 1 db extra 0,75 kulacsot a köz részére bocsátani szíveskedjék!! Mivel nem garantált, hogy mindenki a sajátjában kapja a frissítést ezért légyszi’ ennek megfelelő állapotú kulacsokat szerezzetek be! Ha valaki esetleg nem tud ennyit összeszedni nem gáz de szóljon, hogy a többiek kiegészíthessék a készletet. KÖSZ!! (Az összes kulacs pörögni fog a verseny alatt, tehát 2 saját teli kulaccsal indulsz a bringa rajtnál, az extra kulacsoka pedig a segítők viszik a frissítéshez. A frissítőnél ledobott, mosott és újratöltött kulacsok visszakerülnek a rendszerbe..)

Az iso: 
Idén is a választás, a gazdaságos és  nagyon jónak bizonyuló DM – SPORTNESS isoitalra eset. Ilyet fogunk felszolgálni a frissítőpontokon. Aki szeretné előre kipróbálni Ilyen dobozt keressen:
De mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, napi használatra is. Az egyik legjobb ár-érték arányú iso a piacon. (nem kapunk százalékot a drogeriemarkttól :) )


És akkor végezetül, a TUDOMÁNY Von Schubert szerint:

FRISSÍTÉS FOR DUMMIES:

Frissíteni az tud igazán jól, aki már párszor eléhezett. Akivel még nem történt ilyen, reménykedjen hogy a Bádogemberen megtörténik vele is! :D
Ami már bevált, azon ne változtass, ami új azt ne a versenyen próbáld ki!

Jaj, mit egyek?

-mától fogva: napi 4x egyél, inkább kevesebbet, tésztát, rizst. A tej a barátod!
-verseny előtt pár nappal: sok ásványvíz, vízkészlet feltöltése (tényleg fontos, Ironman előtti napokban láttam jönni-menni a komolyabb versenyzőket, mindegyiknek mindig a kezében volt egy másfél literes ásványvíz, és 2 percenként ittak belőle. Nekem egyébként ez olyan jól sikerült Atádon hogy az első úszókör alatt már durván húgyoztam… :)
-verseny előtti este: sok sör, és tömény, hogy ÉN relatíve gyorsabb legyek. De ez nem igaz!!
-verseny napja:
-reggeli: nekem ez kérdéses, mert 6:45-re van írva a reggelink aznapra. Ez HBalage úr írásában, mely szerint két órával rajt előtt ne együnk. De én egyrészt tuti nem tudok olyan korán enni, másrészt atádi tapasztalatom, hogy rajt előtt 40perccel-fél órával még simán tudok enni, sőt ha jól emlékszem, legutóbb is akkor reggeliztem.
Egyébként HBalage írása bringaversenyre vonatkozik, szerintem úszás előtt nem kell a két órás limit. (mások azt írják úszásnál mégtöbb kell a vízszintes testhelyzet miatt… :) a szerk.) Max. büfögni fogsz úszás alatt, rossz esetbe hányni. :)
-bringa: a depózásnál érintettem a témát, jelesül hogy a bringa első szakaszán kajáljatok bőszen! A komplexebb, komolyabb kajákat érdemes itt ellőni, mert úszás után úgyis éhes vagy és később, bringa alatt már nem megy olyan jól az emésztés, és az étvágyad is lecsökken. Olyanokra gondolok, hogy péksüti, lekváros bukta, akár egy fél szendvics ha megy. De persze nem túl sok, hogy az emésztés ne vonjon el sok energiát. Atádi tapasztalatom (ezt nem azért írom le mindig, mert állandóan ezzel akarok büszkélkedni, hanem mert csak onnan van tapasztalatom… :), hogy a verseny második felében nem bírom már megenni az édeset, nagyon vágyom valami sósra (nyilván mert rengeteg sót veszítünk a bringán). Ezért is lobbiztam a sós perecért a versenyigazgatóságnál: elég kicsi, tudod apránként enni, és mégiscsak sós. Nyilván itt is fontos, hogy sokszor keveset, hogy tényleg gyakran egyél, mielőtt még éhséget érzel!!!
-futás: én már futás közben nem tudok szilárdat enni, szóval jó lenne, ha olyan is kommentelne, aki tud (Mátéka pl.?). Futásnál (most Bádogember futásról beszélek, tehát előtte 2km úszás, 90km bringa, összességében 4-5óra mozgás) már a gyomor is bajban lehet, amit három dolog rak rendbe: 1: főleg a sima víz! szénsavmentes ásványvíz, vagy akár csapvíz. 2: a perec, ropi, háztartási keksz esetleg (bár ez utóbbbit még nem próbáltam versenyen). És 3: a kóla! A kóla azért is jó, mert kicsit felélénkít. Ha nem csak alibizel a versenyen, és elég meleg van, akkor a futás második felében jön a kis szédülés, enyhe rosszullét, kezdesz szétcsúszni. Ez normális, ilyenkor jó a kóla. Ha jól érzed magad futás második felében, akkor valamit elrontottál. :)
Lesznek vizes szivacsok, ezt használjátok, érdemes, nagy melegben jó! Az viszont nem jó, ha a cipődre csorgatod a vizet belőle, vagy máskor rálöttyen folyadék, mert vizes cipőben nagyon rossz futni. A futás közben pohárból ivás technikáját Mr. Harsányi fogja velünk megismertetni egy OKJ-s tanfolyamon, a tavaszi csapatépítő tréning keretében.
PS.: És a dinnye! Utolsó Atádi történet: verseny előtti pár napban, különösen ha elsőbálozó vagy rengetegen jönnek tanácsokkal, csupa szeretetből. Ezeket két napig őszinte hittel és lelkesedéssel hallgattam. A dinnye téma volt az ahol feladtam. Sok véleményt meghallgatva éppen 50%-ra jött ki a dinnye hívők és ellenzők aránya. A hívők azt mondják: futásnál a legjobb frissítő a dinnye, mert: hideg, kicsit szilárd, de rengeteg folyadék, vitamin, rost, nyomelem és spenót, stb…az ellenzők erre tömören azt mondták: jó, de fosat. Én nem mertem kipróbálni, de ha rám hallgattok: azt csináltok amit akartok! :D

Leave a comment